marți, 5 mai 2009

Despre Vintage

Ce s-a intamplat cu "antique" (antic - cum ar veni: foarte vechi), "retro"( retrospectiv - dintr-o alta perioada a timpului), "old" (vechi sau demodat), clasic (vechi, din perioada de pionierat), "de colectie" (rar si vechi, care (poate) face dintr-o serie.
De la "viagra" incoace, nu e cuvant mai popular si vehiculat ca asta. Tuturor le place sa rosteasca, sa repete pana la demonetizare: vintage, vintage, vintage. Comerciantii au un nou cuvant cu ajutorul caruia sa vanda obiectele demodate, greu vandabile, invechite, defecte si reparate sau second-hand. Mai nou totul e vintage, chiar si obiectele fabricate acu 3 secunde, intr-un stil al unei altei epoci/perioade (retro sau antichizate). Hainele second-hand vandute la kilogram au capatat o noua aura - sunt vintage. Telefonul asta e cu ecran alb-negru, ii tine baterie 3 ore si are doar 5 melodii, dar e vintage...
Nu tot ce e vechi, e si bun.
E o diferenta subtila intre salamul vechi si vinul vechi.

Iaca ce inseamna vintage:
1. Productia de struguri sau vin dintr-o anumita vie sau tinut, obtinuta in perioada unui singur sezon.
2. Vinul, in special cel de calitate superioara, identificat dupa an si via de origine.
3. Recoltarea unei vii si presarea initiala a strugurilor in vederea obtinerii vinului.
4. Anul si locul in care ceva a fost produs.

primele 3 traduceri ale cuvantului sunt de la sine intelese, asa ca am sa exemplific doar pentru punctul 4
- vintage e o masina produsa intre anii 1919-1930 (dacia lu` unchi-tu nu e vintage: e o rabla, o taraboanta, o rugina, un obiect de decor pt aleile din spatele blocului)
-vintage e un brand de ceasuri fabricat intre anii 1870-1980 (pobeda lui bunica-tu cu 8 rubine nu e vintage, e un ceas relativ vechi rusesc)
-vintage e o marca de apa minerala vanduta in america
-vintage e un album al lui Canned Heat din 1970
-vintage e o chitara veche de colectie ce nu se mai fabrica, un computer din era de pionierat a Pc-ului, e recreearea unui dans dintr-o alta epoca
-vintage e un trend in moda interesat de haine vechi (jeansii prespalati turcesti din `90 nu sunt vintage: sunt de prost gust). Ca definitie, hainele si accesoriile 'vintage' sunt cele ce se incadreaza in perioada 1920-1960, cele dintre 1970 si 1980 incadrandu-se in categoria 'retro'. Tot ce dateaza dinainte de 1920 este considerat 'antique' (sub-impartita si aceasta in mai multe etape: antica, medievala, Renascentista, Baroca, Georgiana, Regenta (1812-1930), Victoriana (1837-1901) si Edwardiana (1901-1919) etc.

http://en.wikipedia.org/wiki/Vintage

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu